Rabbi Rebecca Lillian

Rebecca är född, uppvuxen och utbildad i USA. Hon tog sin kandidatexamen i mångkulturell socialekologi 1983 och avslutade kursarbete för en doktorsexamen i historia 1989. 1995 tog hon rabbinexamen och en master i hebreiska vid Reconstructionist Rabbinical College, där hon också blev hedersdoktor 2022.

2011 flyttade Rebecca och hennes make, Jan Schwarz, till södra Sverige där Rebecca undervisade i hebreiska vid Lunds universitet, arbetade i Egalitära synagogan i Malmö och var projektledare för Open Skåne Social Cohesion Initiative. 2021 gick hon med i A World of Neighbours, det paneuropeiska nätverket för människor som arbetar med flyktingar och andra migranter. Hon sitter för närvarande i dess styrelse.

Rebecca brinner för judiskt lärande för vuxna och har arbetat i olika ledarroller inom Limmud-organisationer sedan 2008. Limmud är ett initiativ för lärande på gräsrotsnivå som anser att ”varje jude borde vara en elev och alla judar kan vara lärare”, och hon uppmuntrar alla att engagera sig i Øresunds Limmud-aktiviteter.

När hon inte är engagerad i något av ovanstående projekt tycker hon om musikaler och annan teater, improviserad komedi, att besöka hundparker för att leka med ”the locals” och vegansk matlagning och mat.